Auteur Topic: Het Oera-Linda boek: een 19e eeuwse historische roman over Friesland  (gelezen 1362 keer)

Offline Goodies

  • moderator boards
  • Forumjunk
  • *
  • Berichten: 48666
  • 0
Het Oera-Linda boek: een 19e eeuwse historische roman over Friesland
« Gepost op: maart 02, 2010, 01:09:39 am »
hoihoi,

Bijna iedereen heeft ooit dat boek van Erich von Däniken gelezen: ''waren de Goden Kosmonauten ?''.. erg onderhoudend natuurlijk maar of het waar is..  ???

Uiteraard is zo'n verhaal eerst ontsponnen aan het hoofd van een (moderne) schrijver, er is geen bewijs, maar die schrijver heeft het zo mooi en  geloofwaardig opgeschreven, dat het lijkt alsof het aannemelijk is !! Gevolg: horden gelovigen en ongelovigen, die elkaar te vuur en te zwaard blijven bestrijden.

Het Oera Linda boek is de 19e eeuwse versie: overgeleverd uit de 12e eeuw, een geschiedenis van Friesland sinds de vroegste tijden, dwz vanaf de 3e eeuw vóór Christus. Het schrift van de Friezen stond volgens dit boek aan de basis van de Griekse en Latijnse alfabetten en uiteraard citeert het middeleeuwse Oera Linda boek uit de overlevering de allervroegste manuscripten..

Bij het Oera-Linda boek speelde ook mee, dat het in een warm bedje landde: de tijdgeest. Aan het einde van de 19e eeuw kwamen de rassen-theorieen in zwang. Dit boek past mooi in de overtuiging, dat alle beschavingen, ook die in het midden oosten, uiteindelijk voortkwamen uit Friese, Teutoonse en Germaanse wortels. Deze ideeen stonden aan de basis van de latere nazi ideologie: het ''Arierschap'' van de oer-Europeaan is rechtstreeks terug te voeren op de ideeen van Blavatski, het Oera Linda boek en andere vertegenwoordigers van de Duitse romantiek.

Volgens degene die het Oera Linda boek in 1860 ter beschikking stelde van het Fries Genootschap was het al eeuwenlang in zijn familie. De naam ''Oera Linda'' is terug te voeren op ''Over de Linden'' en het boek zou de familiegeschiedenis beschrijven..

Meer leesvoer hierover op: Tresoar - Oera Linda Boek

:)
Lx
 
« Laatst bewerkt op: maart 02, 2010, 01:17:51 am door Goodies »

Offline Goodies

  • moderator boards
  • Forumjunk
  • *
  • Berichten: 48666
  • 0
Re: Het Oera-Linda boek: een 19e eeuwse historische roman over Friesland
« Reactie #1 Gepost op: juni 12, 2014, 02:12:21 am »
Er is een transcriptie beschikbaar..

https://sites.google.com/site/oeralindabook/tekst/manuscript

"Op deze website wordt aangetoond, dat de Oera Linda Boek geschreven is door de 19de eeuwse taalkundige Dr. J.H. Halbertsma, doopsgezind predikant te Deventer als een literaire exercitie om een middeleeuwse familiekroniek te schrijven naar het model van zijn boek Het geslacht der van Harens, Fragmenten, waarbij hij een beeld wilde geven van de samenleving van de Oude Friezen en  waarbij hij zaken uit zijn eigen leefwereld zoals taal, godsdienst, volkscultuur, economie, opvoeding en onderwijs, enz. projecteerde op voorchristelijke tijden. Hij wilde daarmee aangeven, dat de Friese taal en cultuur eeuwenoude wortels had en de Friese natie veel groter is geweest dan wat daarvan door allerlei bedreigingen van buitenaf in zijn tijd nog overgebleven was. Het Oera Linda Boek doet een klemmend beroep op de Friezen om de Friese identiteit tegen allerlei vreemde invloeden te beschermen."

 ;D Lx