Recente berichten

Pagina's: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
61
Middeleeuwse ringen / Re: Middeleeuwse gouden ring, 12/13e eeuw
« Laatste bericht door albert Gepost op januari 20, 2019, 18:50:37 pm »
Hallo Coinmaster, ik bewonder je bedrevenheid en enthousiasme in deze materie, maar vraag me toch af of je dit topic eerst wel goed door hebt doorgelezen. In de 16e reactie van dit topic heb ik een verhaal gedaan wat dezelfde strekking heeft over "de cabochon" als jouw verhaal. Ook heb ik al eens gedeeld in andere reacties, dat de cabochon voor mij ook leidend was in de datering die ik aan de ring gegeven heb. Als je de boeken kent dan leer je al gauw dat rond de Gotiek de stenen heilig waren en zettingen inderdaad voor de steen gemaakt werden. Pie-dish bezels b.v. komen niet alleen maar voor in het midden van de 13e eeuw maar ook nog in de 14e en 15e.
Een dergelijke strakke datering is voor deze ring niet mogelijk. Ik heb het boek van Haedeke ook, prachtig boek, maar is ook niet de enigste die deze ringen behandeld.
62
Middeleeuwse ringen / Re: Middeleeuwse gouden ring, 12/13e eeuw
« Laatste bericht door Coinmaster Gepost op januari 20, 2019, 18:18:34 pm »
Dat zijn de dateringen van enkele ringen uit de genoemde bron. Het lijkt erop dat dit gebruik van korte duur was.
63
Middeleeuwse ringen / Re: Middeleeuwse gouden ring, 12/13e eeuw
« Laatste bericht door Explorer Gepost op januari 20, 2019, 15:55:33 pm »
Mooie uitleg Coinmaster, maar ik kan uit jou verhaal niet opmaken waarom de datering rond 1250 ligt en niet gewoon 13e eeuw.

Tjeerd
64
Middeleeuwse ringen / Re: Middeleeuwse gouden ring, 12/13e eeuw
« Laatste bericht door Coinmaster Gepost op januari 20, 2019, 13:39:52 pm »
Jaaah, ik ben er eindelijk uit! De ring valt te plaatsen rond 1250.

De klauwzetting wees al op de 13de eeuw, maar vooral de steenzetting is bepalend. De Duitsers noemen dit ringtype ‘Die unregelmäBige Ringfassung’, waarbij de ringmaker de steen leidend laat zijn voor de wijze waarop deze aan de ring wordt bevestigd. Dit is niet alleen opmerkelijk maar ook erg interessant, want hier zit een bedoeling achter. In de duizenden jaren voorafgaand aan ringmaaktraditie, in tal van culturen en ook in de honderden jaren erna is dit niet voorgekomen. Terwijl in de middeleeuwen alles aan strakke regels lijkt gebonden (architectuur, muziek, religie, belastingen, etc.), wordt nu dus de steen leidend. De steen is ook qua vorm niet pas gemaakt voor de ring en heeft z’n volledige volume behouden. In de middeleeuwen geloofde men dat stenen een geneeskrachtige of beschermende werking hadden en ik stel me zo voor dat door deze haast respectvolle omgang met de steen de maximale ‘kracht’ werd behouden/geactiveerd voor de drager.

(Bron: H.U. Haedeke, Schmuck aus drei jahrtausenden (Köln 2000), blz. 100-103)
65
Algemene info over ringen / Re: Galerij van gouden ringen op het MBF
« Laatste bericht door speerpunt Gepost op januari 20, 2019, 13:23:16 pm »
Christine

Ik heb genoten van je mooie collage  (:appl (:appl (:appl petersmiley5

Groet Rob
66
Ik zou nog eens een afbeelding toevoegen van waarom dit geen 16e/17e eeuwse ring betreft. het is te makkelijk om te zeggen dat de ring niet met email uitgevoerd is maar wel alzodanig gedetermineerd moet worden.

Een spaanse ring als voorbeeld van de zijde af met herhaling van jouw ring sandra.

67
Klein zilver / Re: stadsmuntje maar welke??
« Laatste bericht door anglofrysk Gepost op januari 19, 2019, 10:49:41 am »
Een mooie stadsmunt Luuk (:appl (:appl

groet
Tjamme
68
Klein zilver / Re: stadsmuntje maar welke??
« Laatste bericht door Luuk1979 Gepost op januari 18, 2019, 23:24:40 pm »
Bedankt voor alle reacties en de dtm  ((: 9prima


Mvg, Luuk
69
Klein zilver / Re: stadsmuntje maar welke??
« Laatste bericht door aurelianus Gepost op januari 17, 2019, 21:01:16 pm »
 (:appl (:appl (:appl (:appl
 petersmiley5 petersmiley5 petersmiley5 petersmiley5 petersmiley5
70
Kleipijpen en rookgerei / Re: Vochtsluis voor een tabak pijp, a925
« Laatste bericht door Woody Gepost op januari 16, 2019, 17:52:20 pm »
Hierbij een afbeelding van een compleet stuk/ Hummel.

Stummels
Het bekendste model voor de porseleinen pijp is de zogenaamde stummel, een ovaalvormige pijpenkop met een knophiel en korte steel. Deze pijpen worden in een vochtsluis van buffelhoorn of porselein geplaatst en daarna gemonteerd met een veelal lange opgaande steel.

Vooral bij de stummel ontwikkelt zich de porseleinschilderkunst tot grote hoogte. Vanaf 1780, het moment van ontstaan, past men minutieuze schilderingen toe. Onderwerpen zijn portretten, galante voorstellingen, topografie en historische scènes. De producten van de Königliche Porzellan Manufaktur in Berlijn behoren tot de fraaist uitgewerkte schilderingen.

Zoals bij zo veel voorwerpen van kunstnijverheid zakt de kwaliteit van de schildering in de loop van de decennia. Na 1850 wordt de beschildering grover en steeds vaker verdwijnt de handgeschilderde uitbeelding om plaats te maken voor een inschildering van een plaatje of zelfs een gedrukte voorstelling. Gelijktijdig verdwijnen de galante uitbeeldingen en gaan vooral de jachtvoorstellingen domineren.

Een afzonderlijke groep vormen de op bestelling gemaakte pijpen, waarop een persoonsnaam, familiewapen en jaartal voor kan komen. Deze pijpenkoppen worden op bestelling bij een zogenaamde Hausmaler geschilderd.

Esthetisch minder interessant zijn de overigens zeer geliefde voorstellingen op de reservistenpijp. Een dergelijke pijp, doorgaans met een extreem lange steel, werd aan een soldaat uitgereikt nadat deze zijn diensttijd had volbracht. Reservistenpijpen behoren tot de massa-artikelen en zijn het laatste succes van de porseleinen pijp. Na het jaar 1900 verdwijnt de stummel gaandeweg van de markt, op enkele toeristische voorbeelden na.

Dagobert
Bedankt voor de Stummel uitleg. Ik heb ergens gelezen dat toen voor de vroeger eerste klei pijpen waren zo lang zodat de rook was koel(er) as je een rookt. Zo te zien waren de stummels ook zo gebouwd.

Dat hebben gezegd dan hoe heeft men met de heel later korter pijpen (modern) dat gedaan (koeler) gemaakt?
Pagina's: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »