Recente berichten

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1
M.Aurelius / Re: Marcus Aurelius, Roma 149-50 AD DENARIUS kz Providentia
« Laatste bericht door Luuk1979 Gepost op mei 23, 2018, 00:32:21 am »
Dank je Gerard  ((: 9prima Gaat idd wel lekker met de vondsten.

Mvg, Luuk
2
M.Aurelius / Re: Marcus Aurelius, Roma 149-50 AD DENARIUS kz Providentia
« Laatste bericht door terpje Gepost op mei 23, 2018, 00:05:01 am »
Jij vind meer denarii in het noorden dan ik het rivierengebied....mooie vondst hoor !!  petersmiley5 ((: 9prima
Groeten, Gerard
3


Muntkaart:

ROMEINS KEIZERRIJK   

Muntheer: M.AURELIANUS ANTONINUS IV “ELAGABALUS”.

Augustus: 218 – 222 A.D.   
Muntplaats: Roma
Datering: 218 - 222 A.D.
Denominatie: DENARIUS   

Beschrijving materiaal en conservering:

Ag: Massa: 2,82  gram.
Ø muntplaatje: 18,2– 19,5 mm.
Stempelstand: 12 of 360o.
Kwaliteit: Zeer Fraai.
   
Herkomst: aankoop bij "Oud Geld" op 10 mei 2007 voor € 35,-
Literatuur: R.I.C. IV, deel II blz.: 34, no.: 146. Zeldzaamheid: C; David Sear "Roman Coins a.t.v. II (London 2002), no.: 7549.

Muntbeschrijving:
Voorzijde: Gedrapeerd en geharnast(?) borstbeeld met lauwerkrans en hoorns en kinbaardje naar rechts.
Omschrift: ”IMP ANTONINVS PIVS AVG”, zonder spatie tussen de woorden of afkortingen.
Keerzijde: Elagabalus aanziend staand met hoofd naar links, plengt met rechterhand uit patera op altaar, in de linkerhand heeft hij een knots. Achter het altaar ligt een offerstier, voor hem in het veld een komeet.
Omschrift: ”INVICTVS.SACERDOS.AVG.”, zonder interpunctie.

Keerzijde: INVICTUS SACERDOS AUG. De onoverwinnelijke offerende priester-Augustus. Dit is een van de munten waaruit de (bijna) krankzinnige bezetenheid blijkt van “Elagabalus”  waarmee hij de Syrische zonnegod vereerde. Op zijn munten is deze god vaak verbeeld als komeet. Een stier liggen op de grond als offer en Elagbalus plengend op een vuuraltaar. De zonnegod had als idool een conische zwarte steen (meteoor?) die Elagabalus uit Syria had meegebracht en waarvoor hij in Roma een tempel bouwde.

Biografie van Varius Avitus Bassianus, later Marcus Aurelius Antoninus IV, (“Elagabalus”)

Varius Avitus Bassianus, later Marcus Aurelius Antoninus (IV) genoemd, maar beter bekend als “Elagabalus” werd in Emesa geboren (ca. 205 A.D.). Hij was de zoon van Sextus Varius Marcellus en Julia Soaemias en via haar de kleinzoon van Julia Maesa, de zus van Julia Domna. Als jongen werd hij voorbestemd priester te worden voor de zonnegod Elagabaal (lokale vorm van de zonnegod Baal). Onder de naam van die god is hij het meest bekend Hij is door Julia Maesa naar voren geschoven als (onechte) zoon van “Caracalla”, die populair was bij de soldaten. Op 16 mei 218 A.D. werd hij door in Emesa gelegerde troepen als Augustus uitgeroepen. Snel volgde ondersteuning van de in heel Syria gelegerde troepenmacht. Macrinus werd na zijn onfortuinlijk optreden tegen de Parthen steeds minder populair. Na het verslaan van de aan Macrinus getrouwe troepen, erkend de senaat van Roma “Elagabalus” als augustus. “Elagabalus” vertrok naar Roma.
“Elagabalus” huwde met Julia Cornelia Paula in 219 A.D. Het huwelijk werd met groot vertoon en legendarische circusspelen gevierd. Maar ondanks haar schoonheid en hoge opleiding al het volgende jaar al door hem verstoten en haar titel werd haar ontnomen. Ze trok zich terug uit het openbare leven en haar verdere lot is onbekend . Ze was zijn eerste vrouw en afkomstig van een gegoede Syrische familie.
“Elagabalus” bracht de cultus van Elagabaal mee naar Rome
“Elagabalus” huwde daarna met Aquilia Severa in september / november 221 A.D. Van deze vrouw is vrijwel niets bekend, behalve dat ze opperpriesters van de Vestaalse maagden was. Door dit huwelijk werden de verschillen in cultuur tussen het Romeinse volk het meest zichtbaar. Terwijl in het oosten het huwelijk tussen de opperpriester van de mannelijke godheid Elagabaal en een opperpriesteres van de vrouwelijke godheid het heilige huwelijk (Hieros Gamos) werd genoemd, gold het in Roma als een schande om welke relatie dan ook met de (opper)priesteres van Vesta aan te gaan. Ze werd gedwongen haar gelofte van kuisheid af te leggen. Volgens de Romeinen zou dit tot allerlei onheil leiden. Terwijl Elagabalus en zijn moeder zich overgaven aan uitspattingen van godsdienstig fanatisme en persoonlijke bandeloosheid overgaven, vocht de grootmoeder van de jonge augustus, Julia Maesa (zuster van Julia Domna), om de Severaans-Emesaanse dynastie in het (regerings)zadel te houden. Zij had meer inzicht in de gevoelens die bij het volk leefden.
Zo werd in de zomer van 221 onder invloed van Maesa een jongere neef van Elagabalus; Severus Alexander, verheven tot de rang van Caesar en Elagabalus werd overtuigd om de patricische Annia Faustina te huwen, teneinde zijn (politiek) foute huwelijk te corrigeren.
Technisch gezien, was Annia Faustina een ideale partner: gezien haar afstamming aan beide zijden van haar keizerlijke familie. Deze kon de gewenste verbintenis tussen de Severiaanse dynastie met die van de voorgaande Antonijnse dynastie leggen.
Annia Faustina was van zeer voorname afkomst, van zowel vader(Marcus Aurelius)s- als moederskant (Faustina II, dochter van Antoninus PIus en Faustina I) van de keizerlijke afkomst. De naam "Annia" vindt zijn oorsprong in Marcus Annius Verus, de biologische vader van Marcus Aurelius. De vrouwelijke lijn (Faustina-)werd ingezet met Rupillia Faustina (87-138 A.D.), de moeder van Faustina I en Marcus Annius Verus.
Het ging om een zeer machtige familie, waarvan Annia Faustina deel uit maakte, deze adoptie-dynastie bleef door middel van huwelijken met de Ulpia-clan van Traianus aan de macht en is meer dan 100 jaar via de vrouwelijke lijn doorgegeven.
Annia Faustina was al getrouwd met Pomponius Bassus en moest haar man op offeren, die op valse beschuldigingen terecht werd gesteld om van hem af te komen, zodat “Elagabalus” met de verse weduwe kon trouwen.
Door het dat Annia Faustina minstens tweemaal eerder gehuwd was, het verschil in leeftijd tussen haar en Elagabalus en zij de onverenigbare persoonlijkheden hadden, bleek het huwelijk bleek snel een mislukking. Dit huwelijk duurde slechts een paar maanden, nog aan het eind van 221 scheidde “Elagabalus” van Annia Faustina om weer met Aquilia Severa samen te gaan.

Ieder aspect van Elagabalus’ regering tartte de bestaande conventie: zijn gebrek aan politieke betrokkenheid, zijn hervormingsbeleid ten aanzien van godsdienst, zijn theatrale seksuele uitspattingen, en zijn onconventionele opinie over het huwelijk. Het schijnt namelijk dat de enige huwelijksband die hij zich wenste, het officieuze huwelijk met de wagenmenner Hierocles was, waarin de jongen-augustus de rol van vrouw speelde.

Het was tot algemene tevredenheid toen “Elagabalus” en zijn moeder, Julia Soaemias, in de Pretoriaanse legerplaats werden vermoord. Hun lichamen werden door de straten van Roma gesleept en in de Tiber gegooid.
Zijn opvolger heette oorspronkelijk Alexianus Bassianus, en werd ongeveer 208 A.D. geboren als zoon van Julia Mamae en Gessius Macrianus. Zoals eerder beschreven werd hij in 221 A.D. geadopteerd door “Elagabalusen benoemd tot Caesar. Hij was een goedaardige, vriendelijke populaire man, geschikt om de dynastie te laten voortbestaan.
Na de moord op “Elagabalus”, in 222 A.D. werd Alexander onmiddellijk door de Pretoriaanse garde als Imperator erkend en de senaat bevestigde hem een dag later.

De ster, op de keerzijde van de munten van “Elagabalus” (en die van zijn vrouwen en moeder) zou volgens de verhalen, die ik heb gelezen, een verwijzing zijn naar de meteoriet. De meteoriet werd in de zonnetempel van Emesa werd bewaard en later als "de steen van Emesa door “Elagabalus” naar Roma getransporteerd.
Een goede 20% van zijn munten staan in verband met deze cultus, ofwel met afbeelding van de meteoriet ofwel met “Elagabalus”  als hogepriester,als we de afbeeldingen van Sol er nog bij tellen zo'n 26%.4
M.Aurelius / Re: Marcus Aurelius, Roma 149-50 AD DENARIUS kz Providentia
« Laatste bericht door Luuk1979 Gepost op mei 21, 2018, 02:53:40 am »
Bedankt voor de reacties  ((: 9prima

Mvg, Luuk
5
Ongedateerde ringen / Re: Gouden ring
« Laatste bericht door albert Gepost op mei 21, 2018, 02:51:53 am »
Jammer dat je weg bent Mark, na ons gesprek afgelopen weekend bij de Schierstins begreep ik dat je je biezen gepakt had.  Je hebt me deze ring laten zien en ik moet ook zeggen dat de ring erg oud aandoet.
Ik had dat gevoel ook, de bramen aan de binnenzijde zijn nog steeds gek als je denkt dat het een vingerring is. Waarschijnlijk is het dat ook, maar je weet het nooit......
6
M.Aurelius / Re: Marcus Aurelius, Roma 149-50 AD DENARIUS kz Providentia
« Laatste bericht door aggy Gepost op mei 20, 2018, 05:12:46 am »
Best opgeknapt Luuk!
7
M.Aurelius / Re: Marcus Aurelius, Roma 149-50 AD DENARIUS kz Providentia
« Laatste bericht door Koos Hoekstra Gepost op mei 20, 2018, 04:47:43 am »
Zeker opgeknapt, leuke vondst Luuk!
8
M.Aurelius / Re: Marcus Aurelius, Roma 149-50 AD DENARIUS kz Providentia
« Laatste bericht door Luuk1979 Gepost op mei 19, 2018, 16:48:28 pm »
bedankt voor de reacties  ((: 9prima
heb de munt nog wat schoner gemaakt met hulp van piep piep.


mvg, Luuk
9
Tafelgerei / Re: Mesheft, brons 1575-1625, a324
« Laatste bericht door Woody Gepost op mei 18, 2018, 13:34:26 pm »
Nieuwe foto... (bluh1)
10
Tafelgerei / Re: Mesheft 1550-1650, met Graansymboolen, a323
« Laatste bericht door Woody Gepost op mei 18, 2018, 01:30:14 am »
Weet je zeker dat het brons is? Ik ken dit soort heftjes wel in tin (pewter)
Zal kunnen tin zijn, maar weet niet hoe ik moeten dat zien...
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10